Slagingskansen met IVF

IVF

Wat zijn de slagingskansen met IVF?

Ze zeggen dat je ongeveer 30 procent kans hebt op een zwangerschap per IVF behandeling. Dat is natuurlijk, met alles wat je er voor moet doen, niet heel veel. Ik heb met het slagingspercentage nooit zoveel gehad. Het lukt of het niet. Gelukkig zijn er toch heel veel vrouwen die – met een beetje hulp van de wetenschap – zwanger worden. Maar helaas is het een feit: een poging lukt vaker niet dan wel. Hoe komt dit eigenlijk?

Wat is de reden dat een IVF/ICSI behandeling mislukt ?

Ondanks dat er veel onderzoek naar wordt gedaan, is de implantatiefase het deel waarin een IVF behandeling het vaakst misgaat. Dit is de fase waarbij – na bevruchting – een embryo in de baarmoeder wordt teruggeplaatst. Heeft dat alles met geluk te maken? Nee niet helemaal. Er zijn heel veel factoren die een rol spelen. Bijvoorbeeld de leeftijd en het gewicht van de vrouw, de kwaliteit van de eicellen en de zaadcellen, maar het blijkt ook dat bacteriën in de vagina en baarmoeder voor een groot deel bepalen of het embryo zich innestelt.

ivf

Wat kan je zelf doen om je kans te vergroten?

Begin niet te laat aan het krijgen van kinderen. De slagingskans neemt in rap tempo af na je 35ste. Let op je voeding, vermijd te veel stress en roken is natuurlijk nooit goed. Maar wat je misschien niet weet is dat ze op de universiteit van Adelaide in Australië ontdekten dat sperma mogelijk een voorheen onbekende, nuttige bijwerking heeft op de innesteling. Dat betekent dat seks tijdens IVF de kans op een succesvolle bevruchting vergroot, volgens deze onderzoekers. Het is wel beter om drie dagen vóór de inseminatie of de eicel-punctie niet te vrijen. Als de man die dag zaad moet produceren, zal dat van betere kwaliteit zijn.

Heeft elke IVF poging dezelfde kans van slagen ?

Ook als je het al 6 keer gedaan hebt? Soms wordt het doorzettingsvermogen van een koppel beloond en treedt een zwangerschap op bij de vijfde of zelfs de tiende poging. Anderzijds moeten koppels soms ook durven te aanvaarden dat verdere behandelingen geen zin meer hebben.

Maakt het, voor de kans op een zwangerschap,  uit of je een IVF of ICSI- behandeling gedaan hebt?

Nee dat maakt niets uit.

Kan ik de innesteling beïnvloeden tijdens de wachtweken?

Na de terugplaatsing beginnen de stressvolle wachtweken. En dan? Moet je rusten? Mag  je sporten? Tijdens de wachtweken blijven rusten geeft géén grotere kans op een zwangerschap. Heel wat studies zijn daarover unaniem. Je hoeft ook sporten in de wachtweken niet te laten. Bedenk dat het embryo veilig tussen de slijmvliezen van de baarmoeder zit geplakt. Probeer zo gewoon mogelijk door te leven. Een middagje shoppen is ook  goed voor de doorbloeding van de baarmoeder en het afleiden van de gedachten, zo moet je maar denken… Na een terugplaatsing mag je dus alles doen: sporten, zwemmen, reizen en werken, het mag allemaal. Pas wel op met alcohol, roken, medicijnen en röntgenstralen.

Wil je meer weten over IVF en hoe het IVF traject verloopt? In dit artikel legt Beryl je stap voor stap uit hoe een IVF traject eruit ziet en hoe zij dit heeft ervaren.

Hoe verloopt het IVF traject?

het ivf traject is net als een boterham met pindakaas

Voordat wij ons verdiepen in het IVF traject zal ik (Beryl van Praag) nog even uitleggen waar de afkorting IVF voor staat. Deze afkorting staat voor: In Vitro Fertilisatie. Dat betekent letterlijk ‘in een glas bevruchting’. IVF staat dus voor bevruchting buiten het lichaam. Wanneer het niet lukt om via de ‘natuurlijke manier’ kinderen te krijgen, is IVF soms een oplossing voor jou en je partner.

uit mijn hart

Het IVF traject

Om te weten of jullie in aanmerking komen voor IVF, zullen er vele gesprekken en onderzoeken plaatsvinden. Wanneer jullie in aanmerking komen, ga je met het ziekenhuis een planning maken. Wij hebben best een tijd moeten wachten voordat we aan de beurt waren, maar dit kan per ziekenhuis verschillen. Wanneer jullie dan eindelijk aan de beurt zijn, bel je op de eerste dag van je menstruatie naar de poli.

het IVF traject

Jullie kunnen beginnen met het IVF traject!

Het klinkt misschien gek, maar je moet eerst 3 á 4 weken aan een anticonceptiepil. Dit is nodig om de vorming van cystes te voorkomen en om de stimulatiefase nauwkeurig te plannen. Best belangrijk dus. Daarnaast begin je na minimaal twee weken met het injecteren van de Decapeptyl, terwijl je doorgaat met het slikken van de pil. Op de door de dokter aangegeven datum stop je met de pil. Meestal ga je dan na 2 tot 4 dagen weer menstrueren. Op de eerste dag van de menstruatie bel je dan weer naar het ziekenhuis en maak je een afspraak voor de eerste echo.

Je hormoonhuishouding stil leggen

Voorlopig zal je iedere dag Decapeptyl moeten injecteren. Wat doet Decapeptyl? Dit medicijn zorgt ervoor dat de activiteit van de hypofyse (het gebied in de hersenen dat de eierstokken aanstuurt door de productie van geslachtshormonen) tijdelijk onderdrukt wordt. Dit is van belang in het IVF traject om te voorkomen dat er in de loop van de behandeling een spontane eisprong plaatsvindt, want anders zullen er geen eicellen meer zijn voor de punctie en dan zou je moeten stoppen met het IVF traject en later opnieuw een IVF poging doen. Daarom zul je de Decapteptyl injecties blijven toedienen tot vlak voor de eicelpunctie.

Bijwerkingen van Decapeptyl

De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, opvliegers en vermoeidheid. Soms komen slaapstoornissen, nervositeit, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten, huiduitslag en vaginale droogheid voor. Ik heb nooit bijwerkingen gehad, dus dat kan zeker ook.

De stimulatiefase

Vanaf de derde dag van je (tweede) menstruatie begin je, naast de Decapeptyl, ook met de follikelstimulatie. Afhankelijk van jullie schema zijn dit meestal injecties met Menopur of Gonal F. In deze FSH-injecties zit het hormoon waarmee de eierstokken daadwerkelijk gestimuleerd worden. Onder invloed van FSH worden de eierstokken aangezet tot het groeien van meerdere follikels. Vanaf nu prik je dus elke avond zowel de Decapeptyl, als de Menopur of Gonal F. Gemiddeld duurt deze stimulatieperiode 10 tot 14 dagen.

Bijwerkingen van de FSH-injecties

FSH zelf geeft nauwelijks bijwerkingen. Soms wat lokale irritatie of blauwe plekken op de injectieplaats. Ook kun je een opgezet gevoel hebben. Dit komt doordat er in je eierstokken meerdere follikels tegelijk aan het groeien zijn, waardoor je eierstokken vergroot worden. Dat is een normaal verschijnsel bij gebruik van FSH.

De laatste injectie

Rondom je tiende cyclus dag ga je naar het ziekenhuis voor een follikelmeting en/of bloedafname. Deze follikelmeting gaat altijd met een vaginale echo. Meestal volgen er nog een paar van deze metingen. Als de follikels groot genoeg zijn (ongeveer 20 mm) krijg je te horen wanneer je voor het laatst de injecties moet toedienen. Ook krijg je te horen wanneer je de Pregnyl injectie kunt zetten.

Pregnyl is een eenmalige injectie waarin het hormoon HCG zit. HCG zorgt ervoor dat de eicellen hun laatste rijpingsfase ingaan en dat er 36-38 uur na deze injectie een eisprong optreedt. De eicelpunctie wordt precies 36 uur na de Pregnyl injectie gepland, zodat de eisprong dan nog net niet heeft plaatsgevonden. Zo gauw de eicelpunctie gepland kan worden hoor je wanneer je de Pregnyl-injectie moet toedienen. Je zult begrijpen dat deze afspraken heel belangrijk zijn en dat je het tijdstip van injectie nauw moet volgen. Dit zal de laatste injectie zijn voor de punctie! Pregnyl kent weinig bijwerkingen.

De eicelpunctie

Precies 36 uur na het prikken van de Pregnyl vindt de eicelpunctie plaats. Dit is een poliklinische ingreep waarvoor je pijnstilling krijgt. Het verschilt per ziekenhuis, maar meestal moet je je een uur vóór de punctie op de polikliniek melden. Jij krijgt dan een injectie met pijnstillers in je bil en moet rustig blijven liggen. Je partner moet dan in een kamertje in het ziekenhuis proberen het beste zaad van de wereld te produceren. Ook niet altijd even makkelijk.

De punctie vindt plaats in de punctiekamer. Met behulp van een vaginale echo worden de follikels via de vagina aangeprikt met een dunne naald. De vloeistof die uit de eiblaasjes (follikels) komt, wordt verzameld in buisjes. Deze buisjes worden warm gehouden, zodat de eicellen die in de vloeistof zitten op lichaamstemperatuur blijven. Tijdens de punctie kunnen jullie op het beeldscherm volgen hoe de follikels één voor één leeggezogen worden. De een zal de punctie als niet bijzonder pijnlijk ervaren, de ander heeft er wel veel last van. De hele ingreep duurt ongeveer twintig minuten en je partner mag erbij aanwezig zijn. Wanneer alle follikels leeg zijn, ga je naar de uitslaapkamer. De buisjes met jouw eitjes gaan naar het IVF-lab. Wanneer je je goed voelt en de controles goed zijn, mag je ongeveer een uur na de punctie naar huis. Ik had altijd nog wel een paar dagen wat zeurende buikpijn, maar dat is normaal.

IVF kansen vergroten

Om je baarmoederslijmvlies voor te bereiden op de terugplaatsing van een embryo, start je meestal ’s avonds met de vaginale Utrogestan capsules. Deze capsules bevatten het hormoon progesteron. Ik zag met deze capsules altijd een boterham met een dikke laag pindakaas voor me waar alles in blijft plakken. De dag na de punctie belt de verpleegkundige jullie om het aantal bevruchte eicellen door te geven. Je gebruikt Utrogestan tot aan de dag van de zwangerschapstest.

Bijwerkingen Utrogestan

De bijwerkingen van Utrogestan zijn: misselijkheid en braken, gewichtsverandering, hoofdpijn, jeuk, huiduitslag, pijnlijke borsten, depressieve stemming. Slaperigheid en duizeligheid kunnen 1-4 uur na inname optreden. Ik had alleen altijd hele gevoelige borsten.

IVF kansen vergroten

Om je baarmoederslijmvlies voor te bereiden op de terugplaatsing van een embryo, start je meestal ’s avonds met de vaginale Utrogestan capsules. Deze capsules bevatten het hormoon progesteron. Gedurende mijn IVF traject zag ik deze capsules altijd een boterham met een dikke laag pindakaas voor me waar alles in blijft plakken. De dag na de punctie belt de verpleegkundige jullie om het aantal bevruchte eicellen door te geven. Je gebruikt Utrogestan tot aan de dag van de zwangerschapstest.

het ivf traject is net als een boterham met pindakaas

Bijwerkingen Utrogestan

De bijwerkingen van Utrogestan zijn: misselijkheid en braken, gewichtsverandering, hoofdpijn, jeuk, huiduitslag, pijnlijke borsten, depressieve stemming. Slaperigheid en duizeligheid kunnen 1-4 uur na inname optreden. Ik had alleen altijd hele gevoelige borsten.

De terugplaatsing van de embryo

Na de eicelpunctie wordt er in het laboratorium een IVF of ISCI behandeling uitgevoerd om de eicellen te bevruchten.

Twee of drie dagen na de eicelpunctie vindt de embryo terugplaatsing plaats. Wij konden ons kleine ‘vruchtje’ op een monitor zien vlak voordat het een plekje kreeg in mijn baarmoeder. Dit vond ik altijd zo bijzonder. Met behulp van een eendenbek wordt de baarmoedermond in beeld gebracht door de arts. Daarnaast wordt er met een echo via de onderbuik de baarmoeder in beeld gebracht. De arts brengt dan door de baarmoedermond een catheter (een heel dun slangetje) naar binnen. Hiermee wordt toegang verkregen tot de baarmoederholte en wordt de embryo in je baarmoeder geplaatst. Hier voel je waarschijnlijk helemaal niets van. En dan is jullie terugplaatsing een feit!

En dan begint het wachten. Twee weken wachten en hopen! Jullie hebben er zoveel voor gedaan. Deze twee weken zijn voor veel mensen slopend. Zelf vond ik de eerste week altijd heerlijk, vol kansen maar de tweede week werd ik af en toe gek. Je kunt jezelf echt helemaal gek maken. Een krampje hier, een pijntje daar. Is dit de innesteling of zijn dit toch de eerste voortekenen van een menstruatie? Je weet het niet en dat is moeilijk. Mijn tip: probeer zoveel mogelijk door te gaan met je leven en vooral veel afleiding te zoeken, hoe moeilijk dat ook is!

Twee weken na de terugplaatsing moet je een zwangerschapstest in het ziekenhuis laten doen of mag je thuis een test doen. Mocht je niet zwanger zijn, dan mag je na een maand het IVF traject nogmaals doorlopen.

9x Wist je dat

uit mijn hart

9x wist je dat. Dit vind je op internet. Wij vertellen je de waarheid.

Internet: Een pasgeboren meisje over ongeveer 1 miljoen eicellen beschikt. Helaas beginnen ze al van bij de geboorte af te sterven, zodat er tegen de puberteit nog zo’n 400.000 over zijn. Bij de menopauze zijn er nog maar enkele tientallen over.


Uit Mijn Hart: Een pasgeboren meisje over ongeveer 1-2 miljoen eicellen beschikt. Tegen de puberteit zijn er nog zo’n 300.000 van over. Bij de menopauze gaan de laatste eicellen ten gronde.

Internet: Eicellen de grootste cellen uit het menselijk lichaam zijn en daardoor erg gevoelig. Iedere dag sterven er zo’n 30 eicellen af, jaarlijks ongeveer 10.000.


Uit Mijn Hart: Eicellen tot de grootste cellen uit het menselijk lichaam behoren. In de vruchtbare levensfase sterven er iedere (menstruatie)cyclus zo’n 1000 eicellen af.

InternetDe gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen en 50% van de vrouwen een cyclus heeft die 7 dagen of meer afwijkt.


Uit Mijn Hart: De gemiddelde cyclus duurt 28-30 dagen. Dat hiervan 50% afwijkt lijkt me erg veel. Van de 15-20% van de koppels die niet binnen een jaar zwanger is, heeft ongeveer 1/3 van de vrouwen een ovulatie/cyclus probleem. Uiteraard worden er ook vrouwen met een afwijkende cyclus spontaan zwanger, maar ik denk dat 50% echt veel te veel is.

InternetAangezien menstruatiecycli niet even lang zijn en het ovulatie moment dus ook varieert, kan het moeilijk te bepalen zijn wat jouw meest vruchtbare dagen zijn.


Uit Mijn Hart: Dit is per persoon verschillend. Bij een regelmatige cyclus is het redelijk goed in te schatten wanneer de eisprong zal zijn.

InternetTot je 30e heb je maandelijks 20% kans op een zwangerschap.


Uit Mijn Hart: Dat is niet helemaal waar. Op het moment dat je stopt met anticonceptie heb je meer kans per maand, dan bijvoorbeeld een jaar later. De kans op zwangerschap neemt af per maand dat je bezig bent. 85% van de vrouwen wordt zwanger binnen 12 maanden.

InternetBoven de 30 jaar je vruchtbaarheid langzaam vermindert.


Uit Mijn Hart: Boven de 35 jaar vermindert je vruchtbaarheid.

Internet: De kans om zwanger te worden vanaf 35 jaar snel achteruitgaat. Na je veertigste is de kans erg klein.


Uit Mijn Hart  Klopt.

InternetBij IVF en ICSI is de kans op een miskraam 15 – 30%. Dat komt door de hogere gemiddelde leeftijd van de vrouwen.


Uit Mijn Hart: Dit is deels waar. Wat echter ook meespeelt is dat na IVF en ICSI heel vroeg getest wordt of je zwanger bent, waardoor het lijkt alsof er meer vroege zwangerschappen afbreken.

InternetDe leeftijd van de man maakt niets uit. Mannen maken continu vers sperma aan.


Uit Mijn Hart: Mannen maken inderdaad steeds nieuwe zaadcellen aan. Het is echter zo dat leeftijd wel degelijk invloed heeft op de kwaliteit van de zaadcellen.