UMC Utrecht

uit mijn hart
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht, afgekort UMC Utrecht, is het academisch ziekenhuis dat verbonden is aan de Universiteit Utrecht. Het ziekenhuis is een van de elf traumacentra in Nederland en beschikt over een Mobiel Medisch Team. Daarbij doet het UMC veel onderzoek. Onder andere op het gebied van fertiliteit. Gelukkig. Frank Broekmans werkt in het UMC Utrecht als hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde. We laten Frank aan het woord.

Meer aandacht voor vruchtbaarheidsproblematiek

Mijn grote wens: meer aandacht voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. ’Kinderen vergezellen je, waren zij niet geboren, wij zouden verzoend met het ondraaglijke leven.’ En dat is waar. Als je een kinderwens hebt en zwanger worden niet lukt, dan ga je niet dood, maar het leven verliest een behoorlijk stuk glans.

Leeftijd heeft invloed op kans vruchtbaarheid

Een belangrijke reden is de leeftijd waarop mensen vandaag de dag aan kinderen beginnen. Het beginnen aan kinderen na je dertigste betekent een kans van wel 30% dat je bij de vruchtbaarheidsspecialist belandt en die vindt meestal geen echte oorzaak. ‘Het is uw leeftijd, waarschijnlijk, mevrouw.’ En de behandelingen zijn ook lang niet altijd succesvol. Uiteindelijk zal na (vaak) jaren proberen wel 40% van de paren die bij mij als vruchtbaarheidsspecialist terecht komt met lege handen blijven staan.

Het verschil maken met wetenschappelijk onderzoek

Hoe kan dat beter? Dat is een vraag waar ik elke dag mee bezig ben. Ik kijk naar wat we onze patiënten aan zorg bieden en hoe goed die is. Daarnaast doe ik wetenschappelijk onderzoek waar we later het verschil mee kunnen maken. Het verschil tussen succes en falen. Een baby en nooit kinderen.

Het wetenschappelijk onderzoek richt zich nu op de baarmoederbekleding en de rol die dit weefsel speelt bij het innestelen van een embryo. Om het onderzoek te vergemakkelijken hebben we het weefsel in ‘oneindige’ kweek gebracht. Dit om het opnieuw ter beschikking te hebben voor allerlei testen. Daarnaast werken wij aan mogelijkheden om vrouwen, die zich niet kunnen permitteren om tot na hun dertigste te wachten met kinderen krijgen, te kunnen waarschuwen. Bijvoorbeeld wanneer hun voortplantingstijd beperkter is of hun vruchtbaarheid lager is dan gemiddeld.

Doneren aan onderzoek naar onvruchtbaarheid

Helaas kost onderzoek geld. In Nederland gaat geld makkelijker naar problemen rond kwaadaardige ziektes, zoals hart- en vaatziektes en dementie, dan naar voortplantingsgeneeskunde. Daarom zou het geweldig zijn om uw steun te krijgen voor ons werk, door een donatie te doen aan het fonds ‘Vrienden van het UMC Utrecht’.

Benieuwd naar wat het UMC nog verder doet? Lees hier alles over hun behandelingen.