UMC Utrecht

Onderzoek

Mijn naam is Frank Broekmans en ik werk in het werk in het UMC Utrecht als

hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde. Mijn grote wens: meer aandacht voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. ‘Kinderen vergezellen je, waren zij niet geboren, wij zouden verzoend met het ondraaglijke leven’. En dat is waar,als je graag kinderen wilt en het lukt uiteindelijk niet, dan ga je niet dood, maar het leven verliest een behoorlijk stuk glans. Waarom lopen zoveel mannen en vrouwen tegen ongewenste kinderloosheid aan? Een belangrijke reden is de leeftijd waarop mensen vandaag de dag aan kinderen beginnen. Beginnen na je dertigste betekent een kans van wel 30% dat je bij de Vruchtbaarheidsspecialist belandt en die vindt meestal geen echte oorzaak. ‘Het is Uw leeftijd, waarschijnlijk, mevrouw.’ Behandelingen zijn ook lang niet altijd succesvol. Uiteindelijk zal na vaak jaren proberen wel 40% van de paren die bij mij als Vruchtbaarheidsspecialist terecht komt met lege handen blijven staan.

Hoe dat beter kan is een vraag waar ik elke dag weer mee bezig ben. Door superscherp te zijn op wat we onze patiënten aan zorg bieden en hoe goed die is. Maar ook door wetenschappelijk onderzoek te doen waarmee we later het verschil kunnen maken tussen succes en falen. Tussen een baby en nooit kinderen. Dit onderzoek richt zich nu op de baarmoederbekleding en de rol die dit weefsel speelt bij innestelen van een embryo. Om dat onderzoek te vergemakkelijken hebben we het weefsel in ‘oneindige’ kweek gebracht om het steeds opnieuw ter beschikking te hebben voor allerlei testen. Ook werken we aan mogelijkheden om vrouwen die zich eigenlijk niet kunnen permitteren om tot na hun dertigste te wachten met kinderen krijgen op tijd te waarschuwen, namelijk dat hun voortplantingstijd beperkter is of hun vruchtbaarheid lager is dan gemiddeld.

Onderzoek kost geld, geld dat in Nederland makkelijker gaat naar problemen rond kwaadaardige ziekten, hart en vaatziekten en dementie dan naar voortplantingsgeneeskunde. Daarom zou het geweldig zijn om uw steun te krijgen voor ons werk, financieel, door een donatie aan Uit mijn Hart. Zij zorgen dan dat het op de juiste plaats terrecht komt.

Frank Broekmans

Meer weten? Ga naar deze website: https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/IVF

Blijf op de hoogte. We zullen snel onze website uitbreiden met gerelateerde informatie, nieuw en meer. Dus laat je mailadres achter!