Spuiten en Snikken

Spuiten en Snikken

uit mijn hart

Claudia van Loon schreef het boek Spuiten en Snikken.
Uit Mijn Hart mocht haar een paar vragen stellen.

Claudia van Loon

“Op het moment dat je zwanger bent, schuif je alles wat gebeurd is spreekwoordelijk onder het tapijt.”

Kan je in het kort vertellen waar Spuiten en Snikken overgaat?

Spuiten en Snikken is mijn waargebeurde verhaal; een verhaal over liefde, de man van mijn leven, maar ook over de hindernissen die je tegenkomt in het leven. Sinds 2008 zijn Jan en ik samen. We wisten al heel snel dat we graag papa en mama wilden worden. In 2009 kochten we ons eerste huis en een jaar voelde het zo goed tussen ons, dat Jan me vroeg of ik klaar was voor de grote sprong. Een gezinnetje, samen met hem. Wat we op dat moment nog niet wisten, was dat kinderen krijgen voor ons heel moeilijk zou gaan worden.

In mijn boek lees je al onze ervaringen, mijn diepste gevoelens. De behandelingen, de ziekenhuisbezoeken, de spuiten, de tranen, de puncties. En met name de tegenslagen, teleurstellingen, opmerkingen van andere mensen, de grote leegte, en uiteindelijk ook de belangrijkste beslissing om naar het buitenland te gaan om onze groot droom in vervulling te laten gaan.

uit mijn hart

Wat heeft jouw doen besluiten jouw prachtige boek te schrijven?

Schrijven is mijn grote passie, mijn uitlaatklep. Voor mijn werk schrijf ik veel, maar zo lang ik me kan herinneren heb ik dagboeken, waarin ik opschrijf wat er in me omgaat, hoe ik me voel, wat me bezighoudt. Zo heb ik tijdens het hele ICSI-proces alles opgeschreven in blogs op een zwangerschapsforum, anoniem op dat moment.

Nadat ik begin 2014 mama werd van ons wonder Mila, besloot ik dat ik andere lotgenoten wilde helpen: ik voelde me heel vaak eenzaam en alleen tijdens het proces van vruchtbaarheidsbehandelingen. Onbegrepen, niet gehoord. Terwijl 1 op de 6 stellen te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen. Er waren dus juist heel veel mensen die in hetzelfde schuitje zaten. Als ik had geweten dat het heel ‘normaal’ was wat al die hormonen met me deden – zowel lichamelijk als mentaal – had ik een bepaalde steun en berusting gehad. Dat wilde ik andere vrouwen ook geven, ik wilde hen laten weten dat ze niet alleen staan. Bovendien wilde ik laten zien dat er grote verschillen zitten in de aanpak van ziekenhuizen, zoals het ziekenhuis in Tilburg en uiteindelijk in Gent, waar ik 2 maal direct zwanger werd na jaren van behandelingen.

‘In mijn boek lees je al onze ervaringen, mijn diepste gevoelens.’

Wat was voor jou het heftigste tijdens deze periode ?

De onzekerheid; als ik in 2010 had gehoord dat ik 10 ICSI-behandelingen moest ondergaan, maar dat het dan alsnog zou lukken, was het gelukt. Dan wist ik dat ik ooit mama zou worden. Nu was die kans heel klein, en met het verliezen van elk klein embryo naam de kans en de hoop voor me af. De wachtweken waren het heftigst – in de weken ervoor spoot ik mezelf vol met hormonen zoals Decapeptyl, Menopur, Gonal F, en nog vele meer, onderging ik follikelmetingen en puncties – op die momenten kon ik alleen maar wachten. Wachten of ons embryo zou blijven zitten in mijn buik.

Het lastige was ook dat wij nooit cryo’s hadden in Nederlandse ziekenhuizen: dat betekende dat ze geen embryo’s konden invriezen en dat na het verliezen van een ‘vers’ embryo, de behandeling meteen afgelopen was. Zoals je weet, krijg je maar 3 pogingen vergoed.

Bij het aanbreken van die laatste poging was ik ook zo bang: bang dat het nooit zou lukken. Dat we nooit een kindje zouden mogen krijgen.

Heb je er ook iets moois aan overgehouden?

Jazeker, ik ben heel dankbaar dat we hebben doorgezet. Dat we naar België zijn gegaan en daar een team van topartsen hebben ontmoet: alles ging daar anders, en ik was direct zwanger! Ik kon het niet geloven: na 3,5 jaar die allereerste positieve zwangerschapstest! We hadden zelfs een cryo dit keer. Toen onze dochter Mila één jaar was besloten we er weer voor te gaan: en wat denk je? Ons enige cryo, ons kleine sterke wonder, bleef zitten! Ik was weer zwanger. Ik ben zo dankbaar voor deze twee prachtige meiden Mila (4) en Luna (2, bijna 3). Wat heb ik er daarnaast aan overgehouden? Een netwerk van lotgenoten die mijn boek hebben gelezen, die ik heb kunnen helpen door te luisteren. En een nog sterkere band met mijn familie en vrienden.

uit mijn hart

Sta je nu anders in het leven dan voor deze periode?

Jazeker, ik besef dat heel veel dingen niet vanzelfsprekend zijn. Ik heb ook geleerd dat veel mensen niet zo tactisch zijn; tijdens mijn behandelingen wisten veel mensen niet dat we bezig waren met ICSI, en toch waren er zoveel mensen die bleven vragen ‘of we onderhand ook geen kindjes zouden willen?’ Dat is zo pijnlijk, ze moesten op dat moment eens weten. Mentaal heb ik het wel zwaar gehad: de behandelingen hebben er erg ingehakt, die angst en onzekerheid waarin we al die jaren hadden verkeerd is letterlijk in mijn lijf gaan zitten.

Op het moment dat je zwanger bent, schuif je alles wat gebeurd is spreekwoordelijk onder het tapijt. Je bent dolgelukkig, je bent immers zwanger! Maar het echte verwerkingsproces schuif je daarmee ook onder de mat, en dat kan nooit. Ooit moet er dat uit. Ik heb vorig jaar dan ook een heftige burn-out gehad, met angstaanvallen, hypeventilatieaanvallen…

Sinds september ben ik met mijn man en kindjes verhuisd naar München, in het zuiden van Duitsland. Ik heb geleerd dat je moet genieten van elke dag, het is heel fijn om nu even weg te zijn uit de drukte van alledag; hier wonen we vlakbij de bergen, in de prachtigste natuur. Een heel mooi avontuur als gezin.

uit mijn hart

De wachtweken waren het heftigst …
Op die momenten kon ik alleen maar wachten.

Is het schrijven van dit boek onderdeel van een verwerkingsproces geweest?

Zeer zeker; ik kon aan mensen in mijn omgeving niet altijd uitleggen hoe heftig het was, wat er in me omging en hoe ik me voelde. Ik kon het wel vertellen, maar had het gevoel dat niemand me écht begreep. Veel mensen wilden me steunen, positief zijn. Als ze dan zeiden: ‘Het komt écht goed, laat het geen obsessie worden’, dan brak dat mijn hart. Er waren ook mensen die het probeerden te bagatelliseren om mij beter te laten voelen: ‘Als je het zo bekijkt, duurt één behandeling maar 2 maanden. Op een mensenleven is dat toch niet zo lang?’ Heel lief bedoeld, maar voor mij duurde een dag een eeuw.

Dat wachten; wachten op ongesteldheid, het teken dat ik een embryo was verloren. Wachten op symptomen, die juist zo vertekend waren door het gebruik van al die hormonen. Het was een rollercoaster, maar het papier was er altijd voor me. Ik kon daar écht kwijt wat ik voelde. In mijn boek heb ik dus ook al die pure emoties beschreven; best eng en spannend om dat uit te geven, want andere mensen zouden het gaan lezen. Maar toch weegt het zwaarder voor me om anderen te helpen, daarom heb ik ervoor gekozen dat dat belangrijker is dan mijn eigen privacy.’

Hoe gaat het nu met je?

Het gaat nu heel goed met me. Ik heb een prachtig gezin, woon in het hart van Europa en ik denk dat ik alles van toen verwerkt heb. Tijdens de burn-out is alle boosheid, onzekerheid en het verdriet verwerkt; dankzij hypnotherapie, voetreflextherapie en andere vormen van hulp sta ik waar ik nu sta. De spanning is uit mijn lijf en ik sta sterker in het leven. Ik geniet elke dag volop van mijn prachtige meisjes. Ik hoop dat mensen open zijn over hun vruchtbaarheidsproblemen; als je open bent, hoor je dat je niet alleen bent.

Dan kun je leren van ervaringen van anderen en weet je dat wat jij doormaakt niet gek is, dat anderen dat ook zo voelen. Dat had mij veel steun gegeven in het proces. Ik kijk met een heel positief gevoel naar de toekomst en wil mensen in een vruchtbaarheidsbehandeling meegeven dat ik met ze meeleef. Volg je gevoel, ook als het gaat om ziekenhuizen. Onze beste beslissing was de verhuizing van Tilburg naar UZ Gent: het kan toeval zijn, maar daar geloof ik niet in. Alles ging anders in België, en na al die jaren was ik meteen zwanger. Lees dus goed en leer van ervaringen lotgenoten!

uit mijn hart
uit mijn hart

Het prachtige boek Spuiten en Snikken is o.a. te koop via bol.com of via claudiavanloon.nl en kost  €18,95