Slagingskansen met IVF

Slagingskansen met IVF

Wat zijn de slagingskansen met IVF?

Ze zeggen dat je ongeveer 30 procent kans hebt op een zwangerschap per IVF behandeling. Dat is natuurlijk, met alles wat je er voor moet doen, niet heel veel. Ik heb met het slagingspercentage nooit zoveel gehad. Het lukt of het niet. Gelukkig zijn er toch heel veel vrouwen die – met een beetje hulp van de wetenschap – zwanger worden. Maar helaas is het een feit: een poging lukt vaker niet dan wel. Hoe komt dit eigenlijk?

Wat is de reden dat een IVF/ICSI behandeling mislukt ?

Ondanks dat er veel onderzoek naar wordt gedaan, is de implantatiefase het deel waarin een IVF behandeling het vaakst misgaat. Dit is de fase waarbij – na bevruchting – een embryo in de baarmoeder wordt teruggeplaatst. Heeft dat alles met geluk te maken? Nee niet helemaal. Er zijn heel veel factoren die een rol spelen. Bijvoorbeeld de leeftijd en het gewicht van de vrouw, de kwaliteit van de eicellen en de zaadcellen, maar het blijkt ook dat bacteriën in de vagina en baarmoeder voor een groot deel bepalen of het embryo zich innestelt.

ivf

Wat kan je zelf doen om je kans te vergroten?

Begin niet te laat aan het krijgen van kinderen. De slagingskans neemt in rap tempo af na je 35ste. Let op je voeding, vermijd te veel stress en roken is natuurlijk nooit goed. Maar wat je misschien niet weet is dat ze op de universiteit van Adelaide in Australië ontdekten dat sperma mogelijk een voorheen onbekende, nuttige bijwerking heeft op de innesteling. Dat betekent dat seks tijdens IVF de kans op een succesvolle bevruchting vergroot, volgens deze onderzoekers. Het is wel beter om drie dagen vóór de inseminatie of de eicel-punctie niet te vrijen. Als de man die dag zaad moet produceren, zal dat van betere kwaliteit zijn.

Heeft elke IVF poging dezelfde kans van slagen ?

Ook als je het al 6 keer gedaan hebt? Soms wordt het doorzettingsvermogen van een koppel beloond en treedt een zwangerschap op bij de vijfde of zelfs de tiende poging. Anderzijds moeten koppels soms ook durven te aanvaarden dat verdere behandelingen geen zin meer hebben.

Maakt het, voor de kans op een zwangerschap,  uit of je een IVF of ICSI- behandeling gedaan hebt?

Nee dat maakt niets uit.

Kan ik de innesteling beïnvloeden tijdens de wachtweken?

Na de terugplaatsing beginnen de stressvolle wachtweken. En dan? Moet je rusten? Mag  je sporten? Tijdens de wachtweken blijven rusten geeft géén grotere kans op een zwangerschap. Heel wat studies zijn daarover unaniem. Je hoeft ook sporten in de wachtweken niet te laten. Bedenk dat het embryo veilig tussen de slijmvliezen van de baarmoeder zit geplakt. Probeer zo gewoon mogelijk door te leven. Een middagje shoppen is ook  goed voor de doorbloeding van de baarmoeder en het afleiden van de gedachten, zo moet je maar denken… Na een terugplaatsing mag je dus alles doen: sporten, zwemmen, reizen en werken, het mag allemaal. Pas wel op met alcohol, roken, medicijnen en röntgenstralen.

Wil je meer weten over IVF en hoe het IVF traject verloopt? In dit artikel legt Beryl je stap voor stap uit hoe een IVF traject eruit ziet en hoe zij dit heeft ervaren.