Frank Broekmans

Frank Broekmans

Even voorstellen: Frank Broekmans

“ Het is een voorrecht om te kunnen helpen bij iets dat zo overweldigend en bijzonder is als de vervulling van een kinderwens. “

Wat gun ik iedereen een baby

Ik ben Frank Broekmans, ik werk in het UMC Utrecht als hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde. Hoewel ik voor het vak van Gynaecoloog viel omdat die pasgeborene baby’s zo ontzettend leuk waren, kwam ik tijdens mijn opleiding helemaal in de ban van voortplanting en alles wat er mee mis kan gaan. Want ik gun iedereen een baby. Dus heb ik me vastgebeten in het onderzoek naar vragen rond ‘waarom’ en hoe kan het beter met de ‘oplossingen’. We hebben veel bereikt in Nederland met betaalbare, goede en veilige vruchtbaarheidszorg voor iedereen. De grootste lol heb ik, naast ons onderzoeksteam, nog steeds met patiënten. Met alles wat we voor hen doen: de uitleg, de keuzes, de bemoediging, de puncties en vooral de terugplaatsing, verzamelpunt van hoop na een zo zacht mogelijke landing van het embryo.

Het drijfzand van onvruchtbaarheid

Michelle Obama en haar man kregen kinderen via IVF. Het zal je maar overkomen dat je in het drijfzand van de onvruchtbaarheid aan het wegzakken bent. Je hebt een partner en het is voor altijd en je wilt kinderen. Na een jaar proberen breekt de paniek uit, je weet wel dat je geduld moet hebben, maar toch. Na allerlei onderzoeken zonder een heldere verklaring volgen behandelingen, om het geluk af te dwingen. Iedereen doet zijn best, en jullie houden vol, maar na twee jaar wordt duidelijk dat het geluk niet aan jullie kant staat. Alles is geprobeerd, ook ‘België’. De handdoek gaat in de ring. En dan?

Ieder jaar 10.000 nieuwe IVF-paren

Uit Mijn Hart vraagt aandacht, aandacht voor mensen die tobben, vragen hebben, wanhopig zijn of hun verhaal willen vertellen. Het verhaal van Beryl is het verhaal van, ja, hoeveel eigenlijk? Ik schat dat er jaarlijks ongeveer 10.000 paren eindigen in de situatie waarover in de dramaserie Uit Mijn Hart wordt verteld. In Nederland zorgen we graag voor elkaar. We zorgen voor suikerpatiënten, voor patiënten met kanker, mensen met handicaps, met overgewicht, en ga zo maar door. Veel mag opzij om deze zorg te realiseren en we geven met passie veel geld uit voor allerlei oplossingen voor al die kwalen. Maar waar zijn de permanent ongewenst kinderlozen? Wie trekt zich hun lot aan? Wie duwt en trekt om hun perspectief te verbeteren of, nog beter, hun verdriet te voorkomen. En nee, je gaat er niet dood aan, en ja, er is nog zoveel meer in het leven, en zeker, er zijn al kinderen genoeg op de wereld. Helpt dat nou? Voor sommigen wel, voor anderen helemaal niet. Kinderen krijgen is een levens-essentie.

Ik doe mee!

Dus laten we besluiten om echt aandacht te hebben voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, echt te investeren in nieuwe oplossingen, echt met elkaar om de tafel te gaan. Uit Mijn Hart wil aandacht, wil vraag en antwoord, wil oprechte belangstelling van ons allemaal, net zoveel als voor andere mensen met gezondheidsproblemen. Dus daarom Uit Mijn Hart: ik doe mee!

Frank Broekmans

Hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Frank Broekmans