Over ons

Over ons

“Allemaal willen we hetzelfde… alleen ik denk dat ik het, het allerliefste van iedereen wil”

Beryl van Praag

uit mijn hart

Ik ben Beryl van Praag, ik ben met de allerleukste man van de wereld getrouwd en heb twee heerlijke kinderen. Kinderen die geboren zijn uit mijn hart. Er ging, zullen we maar zeggen, een behoorlijke weg aan vooraf voordat die twee er waren. Het komt erop neer dat ik 8 keer ICSI gedaan heb. En van geen enkele poging werd ik zwanger. Tijdens die periode heb ik een dagboek bijgehouden. Honderden bladzijdes heb ik vol geschreven. Bladzijdes met hoop. Bladzijdes doordrenkt met tranen. Bladzijdes vol jaloezie en nijd. Maar ook bladzijdes met lol. En liefde. Van vriendinnen. En met mijn man. Omdat het ‘wij-samen-tegen-de-rest-van-de-wereld’ ook intiem en bijzonder voelde.

Toen ik jaren later mijn dagboek er weer eens bij pakte, wist ik meteen, dit is zo’n openhartig, herkenbaar, grappig en eerlijk verhaal, daar moet ik iets mee doen. Niet voor mezelf, maar voor iedereen voor wie kinderen krijgen niet vanzelfsprekend is. Omdat ik denk dat verhalen, zoals die van mij, anderen kunnen helpen. Daarbij komt dat ik vind dat het klaar moet zijn met het taboe dat er is rondom fertiliteit, althans zo heb ik dat ervaren in mijn tijd. Vruchtbaar of onvruchtbaar, maak het bespreekbaar. Dat vind ik. En dat ga ik dus ook doen. Met dit platform UIT MIJN HART. Een plek waar iedereen die in hetzelfde schuitje zit elkaar kan ontmoeten. Een plek waar lief en leed én lol gedeeld kan worden. Voor mij is het platform de kers op de taart. Want wat heb ik mezelf in die IVF-tijd eenzaam gevoeld. Leuk hoor, die mooie, leuke vriendinnen die zwanger werden. Mijn buik bleef plat. Hoe fijn was het geweest als ik herkenbare verhalen had kunnen lezen waardoor ik niet meer het gevoel had gehad de enige op de hele wereld te zijn die geen kinderen kon krijgen. En hoe handig was het geweest voor familie en vrienden, als zij hadden kunnen lezen hoe mijn man en ik ons voelden.

Inmiddels zijn we een puberleeftijd verder, want ja die twee van ons zijn zowat een kop groter dan ik ben. Maar ik kan je zeggen, hoe gek dat ook zal klinken, ik ben dankbaar voor de weg die ik heb afgelegd om moeder te worden. Het is één van de mooiste periodes uit mijn leven.

Ik hoop dat, ook al is de weg soms zwaar, wij van UIT MIJN HART jou een heel klein beetje kunnen helpen deze weg minder eenzaam en meer geplaveid te maken.

Beryl

Wij zijn niets zonder:

Ymke profiel foto

Ymke van Zwoll

redacteur

Kimiko profiel foto

Kimiko Kleiman-Broeze

fertiliteitsarts

Frank Broekmans

uit mijn hart

Ik ben Frank Broekmans, hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde in Utrecht. Hoewel ik voor het vak van Gynaecoloog viel omdat die pasgeborene baby’s zo ontzettend leuk waren, kwam ik tijdens mijn opleiding helemaal in de ban van Voortplanting en alles wat er mee mis kan gaan. Want ik gun iedereen een baby. Dus heb ik me vastgebeten in het Onderzoek naar vragen rond ‘waarom’ en hoe kan het beter met de ‘oplossingen’. We hebben veel bereikt in Nederland met betaalbare en goed en veilige Vruchtbaarheidszorg voor iedereen. De grootste lol heb ik, naast ons Onderzoeksteam nog steeds met patiënten, met alles wat we voor hen doen: de uitleg, de keuzes, de bemoediging, de puncties en vooral de terugplaatsing, verzamelpunt van hoop na een zo zacht mogelijke landing van het embryo.

Michelle Obama en haar man kregen kinderen via IVF. Het zal je maar overkomen dat je in het drijfzand van de onvruchtbaarheid aan het wegzakken bent. Je hebt een lief en het is voor altijd en je wilt kinderen. Na een jaar proberen breekt de paniek uit, je weet wel dat je geduld moet hebben, maar toch. Na allerlei onderzoeken zonder een heldere verklaring volgen behandelingen, om het geluk af te dwingen. Iedereen doet zijn best, en jullie houden vol, maar na twee jaar wordt duidelijk dat het geluk NIET aan jullie kant staat. Alles is geprobeerd, ook ‘België’. De handdoek gaat in de ring. En dan?

UIT MIJN HART vraagt aandacht, aandacht voor mensen die tobben, vragen hebben, wanhopig zijn, hun verhaal willen vertellen. Het verhaal van Beryl is het verhaal van, ja, hoeveel eigenlijk? Ik schat dat er jaarlijks ongeveer 10.000 paren eindigen in de situatie waarover in de dramaserie UIT MIJN HART wordt verteld. In Nederland zorgen we graag voor elkaar. Voor suikerpatiënten, voor patiënten met kanker, met handicaps, met overgewicht, en ga zo maar door. Veel mag opzij om deze zorg te realiseren en we trekken met passie veel geld uit voor allerlei oplossingen voor al die kwalen. Maar waar zijn de permanent ongewenst kinderlozen? Wie trekt zich hun lot aan? Wie duwt en trekt om hun perspectief te verbeteren of, nog beter, hun verdriet te voorkomen. En nee, je gaat er niet dood aan, en ja, er is nog zoveel meer in het leven, en zeker, er zijn al kinderen genoeg op de wereld. Helpt dat nou? Voor sommigen wel, voor anderen helemaal niet. Kinderen krijgen is een levens-essentie.

Dus laten we besluiten om echt aandacht te hebben voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, echt te investeren in nieuwe oplossingen, echt met elkaar om de tafel te gaan. UIT MIJN HART wil aandacht, wil vraag en antwoord, wil oprechte belangstelling van ons allemaal, net zoveel als voor andere mensen met gezondheidsproblemen. Dus daarom UIT MIJN HART : ik doe mee!!

Frank Broekmans

Blijf op de hoogte. We zullen snel onze website uitbreiden met gerelateerde informatie, nieuw en meer. Dus laat je mailadres achter!