9x Wist je dat

9x Wist je dat

9x wist je dat. Dit vind je op internet. Wij vertellen je de waarheid.

Internet: Een pasgeboren meisje over ongeveer 1 miljoen eicellen beschikt. Helaas beginnen ze al van bij de geboorte af te sterven, zodat er tegen de puberteit nog zo’n 400.000 over zijn. Bij de menopauze zijn er nog maar enkele tientallen over.


Uit Mijn Hart: Een pasgeboren meisje over ongeveer 1-2 miljoen eicellen beschikt. Tegen de puberteit zijn er nog zo’n 300.000 van over. Bij de menopauze gaan de laatste eicellen ten gronde.

Internet: Eicellen de grootste cellen uit het menselijk lichaam zijn en daardoor erg gevoelig. Iedere dag sterven er zo’n 30 eicellen af, jaarlijks ongeveer 10.000.


Uit Mijn Hart: Eicellen tot de grootste cellen uit het menselijk lichaam behoren. In de vruchtbare levensfase sterven er iedere (menstruatie)cyclus zo’n 1000 eicellen af.

InternetDe gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen en 50% van de vrouwen een cyclus heeft die 7 dagen of meer afwijkt.


Uit Mijn Hart: De gemiddelde cyclus duurt 28-30 dagen. Dat hiervan 50% afwijkt lijkt me erg veel. Van de 15-20% van de koppels die niet binnen een jaar zwanger is, heeft ongeveer 1/3 van de vrouwen een ovulatie/cyclus probleem. Uiteraard worden er ook vrouwen met een afwijkende cyclus spontaan zwanger, maar ik denk dat 50% echt veel te veel is.

InternetAangezien menstruatiecycli niet even lang zijn en het ovulatie moment dus ook varieert, kan het moeilijk te bepalen zijn wat jouw meest vruchtbare dagen zijn.


Uit Mijn Hart: Dit is per persoon verschillend. Bij een regelmatige cyclus is het redelijk goed in te schatten wanneer de eisprong zal zijn.

InternetTot je 30e heb je maandelijks 20% kans op een zwangerschap.


Uit Mijn Hart: Dat is niet helemaal waar. Op het moment dat je stopt met anticonceptie heb je meer kans per maand, dan bijvoorbeeld een jaar later. De kans op zwangerschap neemt af per maand dat je bezig bent. 85% van de vrouwen wordt zwanger binnen 12 maanden.

InternetBoven de 30 jaar je vruchtbaarheid langzaam vermindert.


Uit Mijn Hart: Boven de 35 jaar vermindert je vruchtbaarheid.

Internet: De kans om zwanger te worden vanaf 35 jaar snel achteruitgaat. Na je veertigste is de kans erg klein.


Uit Mijn Hart  Klopt.

InternetBij IVF en ICSI is de kans op een miskraam 15 – 30%. Dat komt door de hogere gemiddelde leeftijd van de vrouwen.


Uit Mijn Hart: Dit is deels waar. Wat echter ook meespeelt is dat na IVF en ICSI heel vroeg getest wordt of je zwanger bent, waardoor het lijkt alsof er meer vroege zwangerschappen afbreken.

InternetDe leeftijd van de man maakt niets uit. Mannen maken continu vers sperma aan.


Uit Mijn Hart: Mannen maken inderdaad steeds nieuwe zaadcellen aan. Het is echter zo dat leeftijd wel degelijk invloed heeft op de kwaliteit van de zaadcellen.