Marieke

Marieke

uit mijn hart

Marieke schrijft in haar blog Babybanjo over haar leven als moeder en over hoe dit leven als moeder is ontstaan.
Uit Mijn Hart mocht haar een paar vragen te stellen.

Marieke

“Dat het nog weleens heel erg lastig kon worden had ik nooit verwacht.”

Je bent moeder van twee geweldige kinderen. Die heb je niet zomaar gekregen. Hoe is jouw weg naar het moederschap gelopen?

Als jong meisje droomde ik er al van om moeder te worden. Ik was zo’n echt poppenmoedertje. Na de middelbare school besloot ik de PABO te doen. Lesgeven aan kinderen leek me erg leuk en als ik dan zelf moeder was had ik lekker altijd vakantie als de kinderen dat hadden. Dat het nog weleens heel erg lastig kon worden had ik nooit verwacht. Noah is er uiteindelijk gekomen na IUI (4 pogingen) en voor Vera hebben we eerst IUI en daarna IVF gedaan. Gelukkig was het met IVF bij de eerste poging meteen raak.

“En wat als het nooit lukt en je geen kinderen zult krijgen?”

Wat was voor jou het heftigste tijdens deze periode?

De zwaarste periode was de tijd voordat ik zwanger raakte van Noah. Het zinnetje ‘en wat als het nooit lukt en je geen kinderen zult krijgen’ spookte regelmatige door mijn hoofd. Dat maakte me heel erg verdrietig. Een leven zonder kinderen kon en wilde ik me niet voorstellen. Nooit zwanger mogen raken en moeder worden… Dat vond ik echt heel erg moeilijk. Toen we voor een tweede kindje gingen wilde ik dit ook heel graag, maar de dankbaarheid overheerste op dat moment. Ik was namelijk al moeder. Vera was echt de kers op de taart.
marieke met baby

Heb je ook mooie herinneringen aan deze tijd?

Wat ik mooi vond was dat we er heel bewust mee bezig waren. Het was ons niet overkomen. We kozen met heel ons hart voor dit kindje waar we zo van droomden. Toen ik dan ook zwanger was kon ik het ook niet geloven. Zo ontzettend gaaf en bijzonder was dat. Een hele intense, spannende en mooie tijd. Achteraf kan ik er positiever op terugkijken dan toen ik bezig was met alle vruchtbaarheidsbehandelingen. Het was vooral heel erg zwaar en emotioneel.

“Ieder dag ben ik dankbaar voor dit geluk.”

Hoe bevalt het leven als moeder?

Nog iedere dag ben ik dankbaar dat ik moeder mocht worden. Dat dit niet vanzelfsprekend is weet ik als geen ander. Ik werd niet makkelijk zwanger en heb twee hele pittige zwangerschappen gehad. Toch zou ik het zo opnieuw doen. Het is geweldig om zoveel liefde te mogen ervaren. Af en toe is het ook weleens zwaar hoor. Gebroken nachten, peuterpuberteit en het herstel van mijn laatste zwangerschap, maar echt, ik zou het voor niets anders willen ruilen.

Waarom denk jij dat fertiliteit nog steeds een taboe onderwerp is?

Toen ik bezig was met fertiliteit voelde ik me heel erg ‘mislukt’. Ik wilde heel graag kinderen krijgen en dat lukte niet. Iets wat heel veel mensen ‘gewoon’ doen, kon mijn lichaam niet zelf voor elkaar krijgen. Dit was iets wat ik heel lastig kon accepteren. Ik schaamde me ervoor en voelde me zwak. Of dit voor meer vrouwen geldt weet ik niet, maar dit heeft mij er bij de start van weerhouden om er open over te zijn. Uiteindelijk besloot ik het wel te delen op mijn blog en kreeg ik zoveel mooie reacties. Het heeft mij geholpen om het te delen. Ik schaam me er niet voor. Mijn kinderen mogen het later ook horen. Ze zijn allebei heel erg gewenst en alle moeite waard geweest. Een heel groot wonder waar ik alleen maar heel dankbaar voor kan zijn.

En … wil je nog iets kwijt?

Dat ik iedereen enorm het geluk gun van een zwangerschap en het krijgen van een kindje. Ook hoop ik dat vrouwen die ook in de medische molen belanden veel steun krijgen vanuit hun omgeving of andere mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Het is lastig voor mensen die het niet hebben meegemaakt om te begrijpen en voelen hoe heftig dit kan zijn. Daarom kan het mooi zijn om bijvoorbeeld op Instagram contact te leggen met andere moeders die bezig zijn met soortgelijke trajecten. Voor al deze mama’s hoop ik dat hun droom ook uit mag komen!
uit mijn hart

Wil je meer lezen over Marieke? Neem dan eens een kijkje op haar blog: Babybanjo.