IZAR

IZAR

uit mijn hart

Carlo Groot schreef het aangrijpende boek Izar
Uit Mijn Hart mocht hem een paar vragen stellen.

Carlo Groot

“Ik had op de donkerste momenten in het proces erg de behoefte  aan herkenning”

Kan je in het kort vertellen waar het boek Izar overgaat?

Izar gaat over de periode van acht jaar waarin mijn toenmalige vrouw en ik hebben geprobeerd een kindje te krijgen. Ons dochtertje Izar speelt een centrale rol, maar staat ook symbool voor deze hele reis, als je het zo zou willen noemen.
In bredere zin gaat het boek over de maakbaarheid van het leven. Hoe het in onze moderne maatschappij steeds vaker lijkt alsof met tijd en wetenschap alles mogelijk is, wat natuurlijk niet zo is.
Carlo Groot IZAR

Wat heeft jouw doen besluiten dit boek te schrijven?

Ik ben begonnen met schrijven om de ervaringen uit mijn hoofd te krijgen, ‘een plekje te geven’ zou je kunnen zeggen. En ook omdat ik zelf op de donkerste momenten in het proces erg de behoefte had aan herkenning. Ik hoop dat het boek mensen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt zich iets minder eenzaam laat voelen. En ik hoop dat mensen die zonder grote problemen kinderen hebben gekregen zich na het lezen van Izar weer even realiseren hoe bijzonder dat is. Maar ik wilde vooral ook een mooi, leesbaar boek schrijven dat een breder publiek raakt en genoeg ruimte voor humor heeft. Ik wilde geen emotionele braakbal produceren.

“Voor veel mannen is het toch nog steeds een taboe.”

Een IVF verhaal vanuit het perspectief van een man roept volgens mij veel positieve reacties op. Hoe heeft men gereageerd op jouw boek?

Ik heb redelijk wat reacties gehad van mannen, maar veel meer van vrouwen. Maar ik denk dat het voor veel mannen toch nog steeds een taboe is en dat vrouwen meer behoefte hebben aan het herkennen of delen van alle emoties die bij een dergelijk traject komen kijken. En inderdaad soms ook beter willen begrijpen hoe mannen dit ervaren.

Wat was voor jou het heftigste tijdens deze periode?

Het heftigste was zonder twijfel het moment dat ons kindje doodgeboren werd en de hele nasleep daarvan. Dat heeft een impact gehad die ik vooraf niet kon bedenken. Tijd heelt alle wonden, maar laat wel lelijke littekens achter.

Sta je nu anders in het leven dan voor deze periode?

Ik geloof niet dat ik een andere kijk op het leven heb gekregen, maar het verschil tussen wel of niet een kind, zorgt er natuurlijk wel voor dat je je leven heel anders gaat invullen.

Heb je er ook iets moois aan overgehouden?

Mooi vind ik een te groot woord, maar het heeft me wel zelf laten ervaren dat je als mens kunt opkrabbelen uit de diepste dalen. Ook al weet je op sommige momenten niet hoe.

 

Hoe gaat het nu met je?

Goed! Inmiddels ligt de hele geschiedenis alweer flink wat jaren achter me, dus het is niet meer iets waar ik dagelijks mee bezig ben. Hoewel dat rond het uitkomen van het boek weer even anders was. ; )

 

izar boek
uit mijn hart

Het prachtige boek Izar is o.a. te koop via bol.com en kost  €9,99